Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 Primavesi

30. 4. 2018

7.11.2012
Galerie Primavesi
Přeji pěkný podvečer.Dneska je to na mě, ale jsem moc ráda. Protože zahajovat Evě Pešákové výstavu, je pocta.Na vernisáži autorské výstavy se většinou chceme dozvědět více o autorovi, o jeho dosavadní i aktuální tvorbě, o jejím zařazení do kontextu díla.Já, jako starý poctivec, nechci z toho nic opomenout, ale nebojte se, budu se snažit být stručná a budu se snažit neunavit vás. Dnes představuje své obrazy z posledních tří let olomoucká výtvarná umělkyně Eva Pešáková. Absolventka olomoucké pedagogické fakulty, kde získala i doktorát, se kromě vlastní výtvarné práce, která dříve musela stát na druhém místě, se také celý svůj
profesní život věnovala pedagogické práci v oboru výtvarné výchovy. Její odborná erudice spojena s nesmírnou obětavostí byla patrna na výsledcích dětských a studentských prací, na skvělých každoročních přehlídkách místních i národních, které jako mnohaletá ředitelka Základní umělecké školy pořádala se svými kolegy v Olomouci,ve Šternberku, v Českých Budějovicích, v Opavě aj. Tato práce pro talentovanou mládež je tak náročná a nelze ani docenit její význam pro - nechci mluvit v klišé - ale jsem si jista, že to má obrovskou důležitost pro kvalitu života dnes a také pak dále v budoucnu. A to Eva Pešáková, kterou známe, obdivujeme a milujeme, celý život dělá. Dbá vždy o kvalitu života. V oblasti pedagogiky výtvarných oborů pořádala mimo jiné semináře a konference pro učitele ZUŠ, od r. 1993 například díky ní funguje Nadace, dnes Společnost Jana Zrzavého.

Její svobodný duch a velkorysost je i podložím vlastní umělecké činnosti, která má v průběhu velkého časového období své proměny, dobře se pamatuji na její první výstavu ve dnes už neexistující Galerii v Podloubí v r. 1980 a do dnešních dnů to pak bylo téměř dvacet účastí na výstavách, z nichž více než polovina byly výstavy autorské. Začínala smaltovaným šperkem, textilem, její dílo je zastoupeno v několika českých a zahraničních sbírkách ve Francii a ve Spojených státech. V poslední době s dynamikou sobě vlastní maluje obrazy technikou enkaustiky, technikou, která vyžaduje pohotovost záznamu a která díky jisté alchymičnosti vyhovuje autorčinu naturelu. Její minulé práce v enkaustice jsme viděli právě zde v prostorách Galerie Primavesi v roce 2009 na její autorské výstavě. V Galerii Primavesi vystavovala i její dcera Dita, malířka žijící ve Francii. Je možno říci že v obrazech Evy Pešákové za ty tři roky se dá sledovat formální i obsahový posun. Její velkoformátová malba zachycující odlesky reálného i imaginárního světa je zdá se klidnější, vyváženější a inklinuje k minimalismu, převažuje tu velkorysá barevnost. Název výstavy Mendocino je odvozen od jména malého kalifornského městečka a ty obrazy jakoby zachycovaly přísvity kalifornského Slunce. Všechny obrazy Evy Pešákové vyjadřují i okouzlení- krajinou, květy, světlem, barvou...Někdy se mi zdá, že v kategoriích lidí jsou typy, které rády berou a schovávají pro sebe a zase lidé, kteří jsou otevření a rádi dávají a obdarovávají. To už asi patří k rovnováze světa. Eva patří na sto procent k té druhé skupině a zažili jsme to i v přátelském styku s ní. Ona odzbrojuje svou velkorysostí, obětavostí a vnitřním optimismem, s nímž překonává i překážky, ty se vždycky najdou, a dnes nám dává nahlédnout tentokrát svými obrazy na svou nezdolnou nebojácnou energii, na své laskavé vidění světa, které se v těch dílech tají. Nemůže si pomoci, i dnes nás tentokrát jako umělkyně obdarovává, povzbuzuje a za to se nedá říci nic jiného než díky.
PhDr. Anežka Šimková